Qe te gatuhet nje turli e mire, duhet to sigurohen 3-4 lloj
perimesh pervec domateve, si patate, bamje, patellxhane, speca. Ne mungese te ndonjeres prej tyre mund te
perdoren edhe perime te tjera si mashurka, kunguj, bizele, etj.
Zarzavated pastrohen dhe priten ne copa kubike, patated qe
te mos nxihen futen ne uje te ftohte, bamjet ne uthull me kripe dhe mbahen per
10-15 minuta, ndersa patellxhanet e prere kubike lihen ne uje me krip qe t’u
dale hidherimi. Specave u hiqet bishti
dhe farezat, pastaj lahen dhe priten ne katrore te medhenj. Turlia behet me a shijshmen kur perimet
skuqen vej e vec, ne tigan me vaj.
Ne nje tenxhere me yndyre kaurdisen thelat e mishit me qepe
te grira holle; shtohen domate ose salce, kripe, piper, flete dafine, uje
deriza te mbulohet mishi dhe lihen te ziejne ne zjarr te ngadalshem. Ne fundin e nje tenxhereje te ceket vihen
feta domatesh, perqark tyre specat a kuardisur dhe ne mes mishi. I hidhet majdanoz I grire holle e piper I zi,
pastak patellxhanet, mbi to patated dhe ne fund bamjet, persiper majdanoz,
piper, leng mishi dhe feta domatesh.
Tenxherrja mbulohet me nje pjate, pastaj me kapak dhe vihet ne zjarr te
ngadalshem reth gjysem ore.
Turlia behet dhe ne tave. Ne kete rast pergatied mishi me
pak leng, perimet e pastruara, priten dhe vihen ne tave me rreshta, hidhet vaj,
kripe, domate, dhe piqen ne furre. Ne
fund hidhet mishi dhe lihen ne furre te marrin 2-3 vale. Ne kete rast zbukurohen me mire.
persier me njera-tjetren dhe ne fund hidhet perseri majdanoz
I grire holle dhe koper.
Per 4-5 persona
duhen:
Mish 500 gram, perime 1.5 kg, domate 4-5 kokrra, vaj 4-5
luge gjelle, qepe 2 kokrra, kripe, piper, majdanoz, dafine, koper.
No comments:
Post a Comment